Dirigent

December 2013 - ... : Thomas Geudens dirigent

Thomas Geudens;

Thomas is assistent aan LUCA School of Arts campus Lemmens te Leuven. Hij is coördinator van de Educatieve master Muziek & Podiumkunsten en actief als coördinator vakdidactiek en stagebegeleider. Hij werkt daarnaast aan een doctoraat in de Kunsten aan KU Leuven / LUCA.

In 2012 behaalde Thomas in het Lemmensinstituut het masterdiploma muziekpedagogie en het lerarendiploma. In 2014 behaalde hij aan hetzelfde instituut het masterdiploma compositie . In 2016 behaalde hij nog het bachelordiploma directie.

Thomas is dirigent van het symfonisch jeugdorkest Musilene in Westerlo en het symfonisch jeugdorkest JOLier van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier. Hij schreef vele arrangementen voor koor of orkest en er staan enkele composities op zijn naam. Hij is redacteur Muziek bij het Nederlandse tijdschrift Kunstzone.

Lees meer over Thomas op zijn website

Yanou Vanermen concertmeester

Yanou Vanermen;

Yanou Vanermen behaalde de masterdiploma’s muziekpedagogie en viool aan het Leuvense Lemmensinstituut (BE). Hier rondde ze ook haar lerarenopleiding af. Vervolgens besloot ze om andere oorden te gaan opzoeken en zo kwam ze terecht in Rotterdam (NL) waar ze zich verder specialiseerde voor viool in de Argentijnse tangoafdeling van het conservatorium. Helemaal verliefd op de levendigheid, culturele rijkdom en multiculturaliteit van de stad heeft ze hier een nieuwe thuisbasis gevonden.

Als muzikante is Yanou all-round. Naast viool speelt ze ook piano, klarinet en altviool en zingt ze. Ze is thuis in een diversiteit aan muziekstijlen, van klassiek tot wereldmuziek, pop en rock, jazz en country… Een zomercursus aan Berklee College of Music (Boston, MA, USA) zorgde ervoor dat haar ontdekkingsdrang en honger naar het spelen van allerlei soorten muziek alleen maar groter werd. Je vindt Yanou terug op podia in binnen- en buitenland in diverse bezettingen. Zo maakt ze o.a. deel uit van The Rodeo Roses (country/pop), Orquesta Típica Belgica (Argentijns tango-orkest), Vigilante (progressieve rock) en het duo Tomato Yango (klassiek/wereldmuziek). Daarnaast zie je haar ook regelmatig aan het werk als freelance muzikante.

Als muziekpedagoge en leerkracht is Yanou verbonden aan de muziekschool van Balen (BE), de Stedelijke Academie van Geel (BE), MiXin’Music in Rotterdam (NL) en is ze een freelance vakkracht voor het project SamenDoorSamen van de stichting Hoedje Van Papier (NL). Haar lessenpakket is dan ook zeer gevarieerd: viool en altviool, keyboard, algemene muziekcultuur, algemene muzikale vorming, samenspel en orkest, koor … Plezier en muzikaliteit zijn de centrale begrippen in Yanou’s lessen. Elke leerling musiceert bij haar op zijn eigen niveau en de lessen zijn volledig afgestemd op de persoonlijkheid en interesses van de leerling. Jaarlijks in de maand augustus trekt ze voor het creatief bergkamp van Kreamuze de Italiaanse Alpen in om daar als muziek-, dans- en bergmonitor aan de slag te gaan. Ondertussen leidt ze ook al een paar jaar het strijkersensemble tijdens de musiceerdagen van Jeugd- en Muziek Vlaams-Brabant.

Echt trots is Yanou op het Symfonische Jeugdorkest Musilene (BE), waarvan ze concertmeester/co-dirigent is. Met deze 90-koppige groep repeteert ze wekelijks met veel plezier. De groep brengt een repertoiremix van klassiek, filmmuziek, pop en moderne composities. Naast het leiden en begeleiden van deze jonge muzikanten, neemt ze ook het maken van arrangementen op zich zodat elke muzikant de kans krijgt om zich op zijn niveau goed te voelen in het orkest.

Yanou houdt van uitdagingen. Dit bleek al tijdens haar studies muziekpedagogie toen ze besloot om voor haar stage naar Malawi te trekken. Hier gaf ze twee maanden crea-, dans- en muzieklessen in kleuter-, lagere en middelbare scholen en werkte ze samen met het plaatselijke koor.

Internationaal is ook een woord dat perfect in haar woordenboek past. Zo werkte ze een aantal jaren samen met The European Association for Music in Schools (EAS). Eerst als deelnemende student in Turkije, vervolgens als student representative voor de organisatie van een internationaal studentenforum over muziekpedagogie in Gdansk (Polen, 2011). Later werd ze conference secretary voor de organisatie van een grote internationale conferentie in Leuven (BE, 2013).

Lees meer over Yanou op haar website

2007 - november 2013 : Jef Cambré

Jef CambréJef Cambré (1956) genoot zijn muzikale opleiding in het conservatorium van Antwerpen. Hij behaalde er eerste prijzen voor notenleer en harmonieleer evenals het pedagogisch getuigschrift optie Notenleer - Algemene muziekleer. Om zichzelf nog te verbeteren in het dirigeren volgde hij tussen 2004 tot 2007 de dirigentenopleiding HaFaBra in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk bij Bert Appermont, Mark Prils, Kevin Houben en Tom de Haes.

Jef nam in 2007 Musilene over van Mia. Onder zijn leiding gaf Musilene vele succesvolle concerten en gingen ze ook meermaals op concertreis naar Duitsland en naar het Italiaanse Aosta. Met Jef als dirigent nam Musilene ook deel aan het provinciale orkesttornooi op 10/10/10 en behaalden ze als symfonisch orkest ook een mooi resultaat: 70% in de eerste afdeling.

In mei 2013 dirigeerde Jef ook de 'Nacht van Musilene' een concert in ware PROMS stijl naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Musilene. Eind 2013 gaf Jef de leiding door aan Thomas Geudens en Yanou Vanermen.

1988 - 2007: Mia Schroven

Mia SchrovenMia Schroven (1955) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde in 1976 het diploma van regentes muzikale opvoeding en expressie.

Haar liefde voor het dirigeren heeft ze al ruim 20 jaar. In 1988 startte Mia een samenspelgroep met ongeveer 20 muzikanten. Musilene was geboren. Deze groep groeide doorheen de jaren uit tot uit tot 2 orkestgroepen: een kindergroep met muzikantjes van 8 tot 12 jaar en een volledige symfonische bezetting voor jongeren vanaf 12 jaar. In 2002 telde Musilene 100 leden. De werkdruk met de twee orkesten en de combinatie met andere muzikale activiteiten werd echter zo groot dat Mia besliste om met de kindergroep te stoppen.

Met haar jarenlange ervaring als dirigente en pedagoge leerde Mia vele jonge mensen het plezier van het samenspel ervaren. Ze liet de muzikanten proeven van allerlei muziekstijlen zoals klassieke muziek, volksmuziek, filmmuziek en het meer populaire genre.

Met de regelmaat van de klok trokken ze op concertweekend of concertreis.

20 jaar heeft Mia Musilene met hart en ziel begeleid tot ze in 2007 tijdens het jubileumconcert haar dirigeerstokje heeft doorgegeven aan Jef Cambré.