Hoe het begon...

De naam 'Musilene' staat voor 'samen musiceren'! Elk instrument is welkom in het orkest. Zo kan een houtblazer of viool niet terecht bij een fanfare, maar wel bij Musilene.

Musilene is ontstaan op 3 september 1988. In het begin was het een groep van een 20-tal muzikantjes onder leiding van Mia Schroven. Dit kleine groepje groeide in 10 jaar tijd uit tot een kinder- en jeugdorkest met een 65-tal spelende leden.

Langzaam groeide het orkest aan tot een groep met meer dan 100 muzikanten. Het jeugdorkest werd stilaan een volwaardig symfonisch orkest. Sinds 2003 ging men enkel verder met het jeugdorkest. Op dit moment telt Musilene ongeveer 60 spelende leden vooral tussen 12 en 25 jaar.

Tijdens het werkjaar 2007-2008 vierden we ons 20-jarig bestaan en werd Mia opgevolgd door een nieuwe dirigent, Jef Cambré, die het orkest de volgende vijf jaar onder zijn hoede had. Einde 2013 gaf Jef de dirigeerstok door aan Thomas Geudens die sindsdien samen met Yanou Vanermen het orkest leidt.

In 1994 ging Musilene voor het eerst op reis naar Tsjechië. Daarna volgden nog Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Hongarije en Spanje.

Om het orkest voor te bereiden op het Provinciaal Orkesttornooi van de Provincie Antwerpen werd er tijdens de schoolvakantie 2010 een repetitieweekend georganiseerd in het Duitse Prüm. Hier werd 4 dagen intensief gewerkt aan het niveau van de groep. Tijdens het orkesttornooi op 10/10/10 haalden we als symfonisch orkest dan ook een mooi resultaat: 70% in de eerste afdeling.

In de zomer van 2012 trok Musilene tien dagen naar de Valle d'Aosta in Noord-Italië, waar ze uitgebreid genoten van het prachtige berglandschap afgewisseld met repetitiemomenten en concerten in Valpelline, Etroubles en Courmayeur.

In 2013 vierden we ons 25-jarig bestaan. In plaats van ons jaarlijks lenteconcert hielden we een feestconcert 'De Nacht van Musilene'. Tijdens dit spetterend concert heerste er een ware Promssfeer. In een uitverkochte Zoerla werden een 20-tal bekende nummers van de voorbije jaren gebracht.

Tijdens de zomervakantie van 2014 trok Musilene naar De Panne om zich voor te bereiden op de deelname aan het provinciaal orkesttornooi. Op 12 oktober behaalde Musilene in de Warande te Turnhout Grote Onderscheiding in de Eerste Afdeling.

In 2016 werd het concert Notes of Hope georganiseerd in samenwerking met de koren Villanella en Villa Cantando. Met meer dan 200 muzikanten en koorleden werd dit een groots spectakel. Om het werkjaar af te sluiten trokken we tijdens de zomer van 2017 naar Crupies in Zuid-Frankrijk.